WonenBreburg: meer efficiency door langdurige RGS-overeenkomst

WonenBreburg en zeven onderhoudsbedrijven – waaronder Vergouwen Vastgoedzorg – hebben afspraken gemaakt over het schilderwerk voor de komende vijftien jaar. De afspraken hebben betrekking op het totale woningbezit. Door resultaatgericht samen te werken, legt de Brabantse woningcorporatie de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het schilderwerk bij de bedrijven zelf. “Dat heeft positieve effecten op de kwaliteit, de efficiency en uiteindelijk op de betaalbaarheid van wonen”, aldus Nina Viegers, manager bestaand vastgoed bij WonenBreburg.

De woningcorporatie wil volop profiteren van de aanwezige kennis in de markt en gaat daarvoor de langdurige samenwerking aan. “Vijftien jaar klinkt lang”, zegt inkoopadviseur Melwin Goedemans, “maar het zijn maar twee schilderbeurten.” Het totale woningbezit van WonenBreburg wordt over de zeven partijen verdeeld. Elk bedrijf mag een scenario ontwikkelen voor de complexen waarvoor het verantwoordelijk is. Goedemans: “Wij geven goedkeuring op die scenario’s. Daarnaast worden de prestaties op vaste momenten en steekproefsgewijs getoetst.”

Resultaatgericht samenwerken

Bij de selectie van de bedrijven ging WonenBreburg niet over één nacht ijs. Viegers: “We zijn een uitgebreid beoordelingstraject gestart. Daarbij werd gelet op prijs, kwaliteit en ervaring in resultaatgericht samenwerken. Met de vijftien bedrijven die daar uitkwamen zijn we een offertetraject gestart.” Uiteindelijk bleven daarvan zeven partijen over. “Een prima aantal”, aldus Viegers. “Je wilt elke partij een mooi gedeelte aanbieden, maar ze mogen ook weer niet te afhankelijk van ons worden.”

Verzekerd van inkomsten

Bij goed functioneren zijn de bedrijven voor vijftien jaar verzekerd van inkomsten. Eén van de collega’s licht toe: “Continuïteit is belangrijk voor ons. We kunnen onze bedrijfsprocessen nu makkelijker inrichten voor volgend jaar. Normaal gesproken ligt het werk in de winter stil, maar nu we zelf de verantwoordelijkheid hebben, kunnen we als het weer het toelaat prima galerijflats aanpakken.”

Vertrouwen

Ook zien de geselecteerde bedrijven het maatschappelijk voordeel. “Voorheen werd het onderhoud vooral later in het jaar ingepland. Nu kunnen we starten wanneer het goed weer is en daarmee onze medewerkers beter aan het werk houden.” De trend van langdurige contracten tussen opdrachtgever en onderhoudsbedrijf is al langer gaande. Vergouwen: “Dit is onze vierde langdurige samenwerking. Bij deze manier van samenwerken kunnen we onze expertise beter benutten, dat is prettig.” Dat je daarbij ook meer kennis deelt met collega-bedrijven, ziet hij als een positieve ontwikkeling. “Ook voor kennis geldt dat je eerst moet kunnen delen om te kunnen vermenigvuldigen. Dit schept een band, dit schept vertrouwen.”

Samenwerking bezegeld

De RGS-bedrijven Vergouwen Vastgoedzorg, Caspar de Haan, Gebroeders Van der Plas, Lindhout, Van Aarle Vastgoedonderhoud, Van Son en Wits bezegelden de samenwerking eind januari met het beschilderen van acht canvasdoeken.